2012. szeptember 15., szombat

Sós perec by Éva mama, aki Teri nénitől tanulta Mecseknádasdon
1 kg liszt + 2 ek só 12 dkg zsír 1 tk cukor 1/2 l tej 1 élesztő 1 tojás
A meleg tejben futtasd fel az élesztőt a cukorral. A lisztet öntsd keverőtálba, készíts mélyedést a közepébe , öntsd hozzá a felfutott élesztőt és keverj hozzá jópár kanál lisztet, azaz készíts kovászt - hagyjad megkelni.
Gyúrd össze a maradék liszttel. Hagyd megkelni.
Oszd cipókra, a cipókból formázz rudat, azt vágd "nudlikra". A nudlikból formázz perecet.
Tedd kivajazott és lisztezett tepsibe és kend meg a tojással. Tedd sütőbe, ha félig megsült, önts rá 1 ek sóból és 2 ek lisztből készített fehér trutyit, ami a kedvencem. A sósságát alakítsd az ízlésed szerint.
Imádom ha ropogós :-) Közben az ős-eredeti: 50 dkg lisztből 2 dkg élesztőből és fél liter tejből kovászt csinálunk. Belekeverünk még 50 dkg lisztet 10 dkg zsírt, sót - összegyúrjuk és pereceket formálunk. Tojássárgájával megkenjünk és megsütjül Sót, lisztet összekeverünk és a majdnem megsült perecre kenjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése