2012. szeptember 15., szombat
Sós perec
by Éva mama, aki Teri nénitől tanulta Mecseknádasdon
1 kg liszt + 2 ek só
12 dkg zsír
1 tk cukor
1/2 l tej
1 élesztő
1 tojás
A meleg tejben futtasd fel az élesztőt a cukorral. A lisztet öntsd keverőtálba, készíts mélyedést a közepébe , öntsd hozzá a felfutott élesztőt és keverj hozzá jópár kanál lisztet, azaz készíts kovászt - hagyjad megkelni.
Gyúrd össze a maradék liszttel. Hagyd megkelni.
Oszd cipókra, a cipókból formázz rudat, azt vágd "nudlikra". A nudlikból formázz perecet.
Tedd kivajazott és lisztezett tepsibe és kend meg a tojással.
Tedd sütőbe, ha félig megsült, önts rá 1 ek sóból és 2 ek lisztből készített fehér trutyit, ami a kedvencem. A sósságát alakítsd az ízlésed szerint.
Imádom ha ropogós :-)
Közben az ős-eredeti:
50 dkg lisztből 2 dkg élesztőből és fél liter tejből kovászt csinálunk. Belekeverünk még 50 dkg lisztet 10 dkg zsírt, sót - összegyúrjuk és pereceket formálunk. Tojássárgájával megkenjünk és megsütjül Sót, lisztet összekeverünk és a majdnem megsült perecre kenjük.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése